O nama

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo je izvršni producent Festivala“Baščaršijske noći”.

Festival Baščaršijske noći je projekt internacionalne kulturne saradnje, tradicionalni je ljetni festival grada Sarajeva, a održava se svake godine u periodu od 01. do 31. jula. Do sada su održana 22 festivala na različitim lokacijama u Sarajevu, a akcenat je uvijek na jednoj centralnoj pozornici koja je niz godina bila plato preko puta Vijećnice. Karakteristika festivala, pored dužine trajanja, je veliki broj zemalja učesnica i raznovrsnost programa. U programu su zastupljeni različiti segmenti umjetnosti: opera, balet, savremeni ples, klasična i savremena muzika, pozorišne predstave, književne večeri, programi za djecu, filmske projekcije i folklorni sadržaji. Zahvaljujući visokom kvalitetu programa, atraktivnim otvorenim i zatvorenim prostorima i besplatnom ulazu, svi programi bilježe veliku posjećenost. Tokom mjesec dana održi se 30 raznih kulturnih programa koje posjeti cca 150.000 posjetilaca.

Uz domaće ansamble i umjetnike, te gostovanja evropskih i svjetskih grupa i pojedinaca, Sarajevo - glavni grad Bosne i Hercegovine - svakoga jula postaje istinski centar kulture, kada čitav grad odiše jednom posebnom “festivalskom” atmosferom.

Svake godine "Baščaršijske noći" počinju 1. jula tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije uz učešće dirigenta i umjetnika iz Evrope.

"Ovaj festival kulture – koji će predstaviti vrhunske ansamble i umjetnike iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine i čak 15 drugih zemalja Evrope i USA – može se i po kvalitetu i po broju učesnika mjeriti sa najvećim Evropskim festivalima. Posebno je značajno što se ovaj festival održava u ljetnom periodu i nudi spektar kvalitetnih programa na otvorenim prostorima, tako da i sam grad postaje dio spektakla – aktivni učesnik magije“

Dr. Sonja Moser – Starrach, Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH, 2002